Headerbild

Kategorier

Årsrace kontra SM på Sviestad

2020-06-18 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Som flera redan sett kommer det eventuellt att köras en SM-deltävling i Road Racing på Sviestad 8-9 augusti i år. Det kan tyckas märkligt att Årsracet ser ut att ge plats för en annan RR-tävling varför vvi gärna informerar om bakgrunden.

Anledningarna till inställandet av Årsracet berör inte bara oss som kör RR utan även cross, speedway och trial som bekant. Och det medför normalt ett stort antal förare, funktionärer och publik som numera ingår i det som kallas riskgruppen för Covid -19 epidemin. Det faktumet hade medfört att vi tvingats säga nej till publik och inte heller kunnat ta emot utländska förare. Vi såg när vi genomförde riskanalys enligt Svemos mall att vi svårligen skulle kunna få polisens tillstånd för evenemanget samt att vi högst troligen skulle gå med stor ekonomisk förlust. Det och belastningen på en redan hårt ansträngd sjukvård är en del av de tungt vägande skälen till att vi tog beslutet att ställa in. Trist men likväl ett faktum.

Nu kan man läsa i SM-seriens tävlingskalender att LMS avser försöka genomföra en tävling på ”vår helg”. Så för att ingen ska tro att vårt gemensamma beslut att ställa in Årsracet gjordes för att bana väg för SM så vill vi informera om bakgrunden till förra veckans beslut att använda en nu outhyrd helg till SM istället.

 

· LMS kommer i år att gå med en avsevärd förlust och behöver ha banan uthyrd så mycket det bara går.

· Tävlingen kommer gå av stapeln utan publik

· Anmälningsavgiften för SM-deltagande är avsevärt högre än för en classic-tävling och kan bära sig bättre utan publikintäkter.

· Tävlingen har planerats utifrån att den bara är öppen svenska förare men det kan nu komma att ändras efter myndigheternas beslut igår att försiktigt öppna upp gränserna lite mer.

· Varje team kommer bara att få bestå av 4 personer inkl. förare.

· Eventuella förare i riskgrupp ombedes ej delta

· Det är idag oklart om polisen kommer ge tillstånd till tävling.

Vi informerar om ovan för att ni inte ska tro att Classic står tillbaka för SM och för att kommunikationen från LMS till oss varit bristfällig om deras beslut rörande SM 8-9 augusti. Nedan följer LMS utskickade förklaring till det som hänt.

Vänligen

Styrelsen

 

 

Hej,

Ber om ursäkt för sent svar på er undran över RR-SM 8-9 augusti, det var inte meningen att dra ut på det.

 

Årsracet ställdes in under de rådande rekommendationerna från FHM och förbund som fanns vid tidpunkten. Det var reserekommendationer, riskgrupper pga ålder och rekommendationer vad det gäller träningar/tävlingar. Och som vi alla vet om så är många i riskgruppen vad det gäller utövare, funktionärer och publik under en Årsrace-helg.

Så det var den grunden som låg när beslutet togs inom LMS att rekommendera att vi ställer in.

Roadracing-SM är nu på tapeten att köras den helgen istället och jag kan förstå att det kanske ses underligt, men det är lite andra förutsättningar för att genomföra den tävlingen.

Utövarna och funktionärerna är inte i samma utsträckning inom riskgrupper, och om tävlingen genomförs kommer det att vara publikfritt 

Det är sektionen, RR-sektionen, som vill genomföra tävlingen och säger att det fungerar under rådande rekommendationer från GHM och RF. LMS styrelse ställer samma krav som övriga myndigheter och förbund gör på sektionen, men tävlingens genomförande i sig är deras egna.

Det jag vill tillägga är att det nyligen skickades ansökan till polisen att få genomföra tävlingen, men vi har i denna stund inte fått svar.

Med vänlig hälsning 

Niklas Wahlström

Ordf Linköpings Motorsällskap

 

Adress

MCHK-Racing Katarina M Edberg, Sproge Kruse 430 62344 Klintehamn

Kontakt

E-post: info@mchk-racing.org

Drivs med KlubbenOnline

Logga in