Headerbild

Alternativ trimning, av Krister "Doc" Sjöberg

En reflektion om vad som behövs för att åka fortare i classic racing.

Efter de första intervjuerna i serien "Road-Racingrävarnas Råd & Rön", började den hemska sanningen allt tydligare gå upp för undertecknad. Den raka breda vägen genvägen till pallen finns inte! Nej, istället letar man sig fram längs en oljig stig, kantad av knäckta vevstakar, krokiga ventiler och brända kolvar. Allt detta kostar dessutom pengar. Alltså måste man jobba på dagarna och mecka på nätterna. Finns det då inget hopp? Jo, ett litet. Vi riktar uppmärksamheten mot hela ekipaget, d.v.s. även föraren. Om man lite överslagsmässigt räknar på ett 250 cc ekipage á 200 kg med 30 hk, så finner man att en viktminskning med 5 kg ungefär motsvarar en effektökning med 1 hk i accelerations-hänseende.

Med tanke på att det är lättare att borra lätthål i aluminium än i stål, kan det vara på plats med ett varningens ord. Det går åt 5000 lätthål, diam. 10 m.m. i 5 m.m. tjock aluminium, för att greja ovan nämnda hästkraft. Satsa i stället på Dig själv! Minska matkontot med 200 kr/vecka, det ger 10400 kronor per år. Du slipper köpa "nytt" skinnställ; ca 8000 kronor. Nu har Du 18400 kr att satsa på cykeln. Nya förgasare? Carillostakar? Hyvla toppen? Nej, med tanke på att medelhastigheten på våra banor ligger runt 100 km/tim., skulle det teoretiskt gå att sopa banan med konkurrenterna på en gammal trött maskin om det bara gick att hålla farten i kurvorna.

Alltså, köp bästa möjliga däck, fixa perfekt väghållning och gör cykeln så körbar det bara går, sedan är det bara att gasa. Det blev en del pengar över. Satsa dem på träningstillfällen och intala dig själv (eller med professionell hjälp) att det är jättekul att svänga i hög fart, gärna på blöt, oljig asfalt.

Till sista några kostråd. Makaroner är nog den förnämligaste racemat som skapats, men det skall vara den gamla hederliga sorten där man borrat lätthål. På brödsidan rekommenderas hålkakor. Bland dryckerna finns ett rikt utbud; lättmjölk och lättöl är några exempel. (Om cykeln är svårstartad kan starköl krävas). Kött bör begränsas till lövbiff. Ett lätt luftigt vitt vin kan duga men rödviner är som regel alltför tunga.

Till sist: en stadig lunch och några extra liter bensin, för säkerhets skull, motsvarar väl ungefär 1500 lätthål.

 

Adress

MCHK-Racing Katarina M Edberg, Sproge Kruse 430 62344 Klintehamn

Kontakt

E-post: info@mchk-racing.org

Drivs med KlubbenOnline

Logga in